PE lastoestellen

Toepassingsgebied

De volgende toestellen, gebruikt voor de realisatie van lasverbindingen op de PE (polyethyleen) leidingen van het aardgasnet, worden door Synergrid gehomologeerd :

  • elektrolastoestellen
  • stuiklastoestellen
  • gecombineerde toestellen

Deze lastoestellen moeten voldoen aan de technische vereisten beschreven in de specificaties G1/11 (elektrolastoestellen) of G1/12  (stuiklastoestellen). Gecombineerde toestellen moeten voldoen aan beide voorschriften.

Naast de homologatie dienen de toestellen jaarlijks door de fabrikant van het toestel of zijn afgevaardigde gecontroleerd en onderhouden worden, conform de voorschriften G1/11 en/of G1/12.

Voor de realisatie van PE-lasverbindingen verwijzen wij naar het voorschrift G5/02.

synergrid digitaal gasteller

Gehomologeerde toestellen

De lijst G1/07 bevat de door Synergrid gehomologeerde PE-lastoestellen.

Procedure

Synergrid homologaties zijn onderworpen aan de algemene procedure S1/01. Deze beschrijft de werkwijze voor de aanvraag van een nieuwe homologatie, evenals voor de wijziging of verlenging van een bestaande homologatie.

Voor PE-lastoestellen bestaat de procedure voor nieuwe homologaties uit de volgende stappen :

  • Indienen van de aanvraag : de aanvrager dient het ingevulde aanvraagformulier G1/11.2 (elektrolastoestellen) en/of G1/12.2 (stuiklastoestellen) in via de functionele mailbox Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
  • Ontvangst van de aanvraag: Synergrid registreert de aanvraag.
  • Indienen het technisch dossier : de aanvrager stelt het technisch dossier samen en dient dit in volgens de instructies van Synergrid.
  • Technische analyse : Synergrid beoordeelt de conformiteit met de technische specificaties op basis van de studie van het technisch dossier.
  • Opname in de lijst : indien het PE-lastoestel beantwoordt aan de technische specificaties voegt Synergrid dit toe aan de gepubliceerde lijst G1/07.

Opmerking: vertrek voor het indienen van een nieuwe homologatieaanvraag altijd van de meeste recente versie van de referentiedocumenten nadat u deze heeft opgehaald op deze website.

Meer informatie

Voor verdere vragen met betrekking tot de homologatie van PE-lastoestellen kan u contact opnemen met Synergrid via de functionele mailbox Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..