Marktoverleg

In november 2021 onderging de Belgische energiemarkt een belangrijke evolutie met de go-live van MIG 6 en het bijhorende IT-Ecosysteem. Dit was een belangrijke mijlpaal.

Bovendien liggen er nieuwe uitdagingen in het verschiet waarmee de energiemarkt in de komende jaren zal worden geconfronteerd.

De massale ontwikkeling van gedecentraliseerde hernieuwbare productie, digitale energiemeters, elektrische voertuigen, het beheer van de vraagzijde of de hernieuwbare energiegemeenschappen, zullen op korte termijn nieuwe ontwikkelingen en bijsturingen van het marktmodel en de marktprocessen vergen.

In deze context hebben de netbeheerders besloten een nieuwe methode van thematische raadpleging van de marktdeelnemers op te zetten, met als doel toekomstige implementaties te versnellen.

Deze methode werd voorgesteld tijdens een workshop die op 1 april 2021 werd georganiseerd en tijdens dewelke de netbeheerders hun gemeenschappelijke visie op de markt van morgen deelden.

De presentatie kan u hier vinden.

synergrid digitale meter

Na deze eerste workshop zijn verschillende Product Design Groups opgezet die aan specifieke thema's werken. U vindt informatie over deze Product Design Groups door op onderstaande linken te klikken: