- Graaddagen
De graaddagen geven een beeld van het gemiddelde profiel van de verwarmingsnoden van een woning in België. Voor een bepaalde dag zijn de graaddagen die gebruikt worden door de aardgassector in België gelijk aan het verschil tussen 16,5°C en de gemiddelde dagtemperatuur gemeten door het KMI te Ukkel.
Indien bijvoorbeeld de gemiddelde temperatuur van een dag -2°C was, is het aantal graaddagen voor die dag 18,5°C (GD =16,5 - - 2). Indien de gemiddelde dagtemperatuur hoger is dan 16,5°C wordt de waarde 0 gebruikt.
Om rekening te houden met de thermische inertie van gebouwen en daardoor beter de reële verwarmingsbehoeften weer te geven, berekent men de 'equivalente graaddagen'. Deze houden rekening met de graaddagen van de 2 voorgaande dagen volgens volgende formule:
GDeq = 0,6 x GD van de dag zelf (D) + 0,3 x GD van de voorgaande dag (D-1) + 0,1 x GD van de dag daarvoor (D-2). Voor een bepaalde maand berekent men de som van de equivalente graaddagen van elke dag van die maand.
De gegevens per maand vekrijgt men door de equivalente graaddagen van elke dag van die maand op te tellen.
De 'normale equivalente graaddagen' zijn de gemiddelde equivalente graaddagen die berekend worden over een periode van 30 jaar. Deze periode wordt elke 5 jaar gewijzigd. Vandaag wordt de periode 1991-2020 gebruikt.
Hieronder vindt u de gemiddelde maandwaarden.
Voor de graaddagen op dagbasis, raadpleeg http://www.aardgas.be/consumenten/de-aardgasfederatie/nieuws-en-publicaties/graaddagen. Deze waarden worden elke dag van 0u00 tot 24u00 berekend.
|